Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


INFORMÁCIÓK ÁLLATTARTÓKNAK

 

EBADÓ !!!

 

Az Országgyűlés hétfőn 337 igen, 1 nem szavazattal és 15 tartózkodással elfogadta az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998-as törvény módosítását, amely ebrendészeti hozzájárulás kivetésére ad lehetőséget az önkormányzatoknak, kötelezővé teszi legalább háromévente egyszer az ebösszeírást, valamint pontosabban szabályozza a kutyák veszélyessé minősítését is.
Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998-as törvény módosításával az önkormányzatok évente veszélyes eb esetén 20 ezer, egyéb kutya esetén a 6000 forint ebrendészeti hozzájárulást szedhetnek a kutyák gazdáitól.
Ez alól kivételt élveznek a mentő-, jelző-, vakvezető, rokkantsegítő, vagy terápiás; a Magyar Honvédségben, rendvédelmi szervben, nemzetbiztonsági szolgálatban, vagy közfeladatot ellátó őrszolgálatban alkalmazott; az ivartalanított; az ismert tartóval nem rendelkező és állatmenhelyen, ebrendészeti telepen, vagy állatvédelmi szervezet telephelyén tartott; valamint állatmenhelyről, ebrendészeti telepről, vagy állatvédelmi szervezettől örökbefogadott kutyák.
Az önkormányzatok ugyanakkor maguk dönthetik el, hogy beszedik-e a hozzájárulást. Veszélyes ebnek azon kutyák minősülnek, amelyek fizikai sérülést okoztak, vagy "fizikai vagy pszichikai állapotuk alapján feltételezhető, hogy fizikai sérülést okozhatnak".
További újdonság, hogy "veszettség elleni oltás járványvédelmi, továbbá ebrendészeti" feladatok elvégzése érdekében az önkormányzatok háromévente legalább egy alkalommal ebösszeírást végeznek. Ekkor az állatok gazdáinak nevét, címét, telefonszámát, elektronikus levélcímét, valamint többek között a kutya fajtáját, születési idejét, nemét, színét, nevét rögzítik.
Emellett megváltoznak a prémtermelésre vonatkozó szabályok is. Alapvetően nem lehet majd állatot tartani a szőrméjéért, de ez alól lesznek kivételek, amelyeket csak később szabályoznak végrehajtási rendeletben. A módosítás eredetileg megtiltotta volna az élő állatok nyereményjáték díjaként történő felhasználását is az állatok védelme érdekében, de a végül elfogadott szöveg szerint szintén végrehajtási rendeletben szabályozzák majd a kivételeket. (forrás: hvg.hu, 2011.11.14.)
Négylábú barátunk kérése a nyári melegben:
 • Hosszúra növő, loboncos szőröm még a nagy meleg beállta előtt nyírasd meg, így elkerülhetjük, hogy esetleges sérüléseimet beköpjék a legyek, vagy hőgutát kapjak.
 • Naponta többször ellenőrizd, nem borult-e ki a vizem! Mindig frisset tölts, nekem is jól esik a hűvös víz!
 • Bezárt autóban soha ne hagyj magamra!
 • Engedd, hogy árnyékba feküdjek!
 • Ha valamilyen okból láncra tettél, védj az időjárás viszontagságaitól, így a tűző naptól, a melegtől is!
 • Kóbor társaimnak is tegyél ki ivóvizet, tollas barátaimnak madáritatót állíts fel!
 • Nedves pólót is adhatsz rám, így kevésbé fogok szenvedni a melegtől!
 • Ha öreg, beteg társad vagyok, különösen figyelj oda rám!
 • Kora reggel, vagy az esti hűvösben vigyél sétálni!
 • Ha ne adj’ Isten, mégis bekövetkezne a baj és lihegek, forró a testem, nyelvem sötétebb a megszokottnál, esetleg elvesztem az eszméletem és görcsölök, azonnal vigyél állatorvoshoz!!!!
Az ebtartókat is érintő új szabályok

Megjelent a 41/2010. (II.26) számú Kormány rendelet a "Kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról". Ez a kutyák tartását és forgalmazását is érinti. Az egyik legfontosabb változás az, hogy 2010. július 1-tol kutyát eladni vagy a tulajdonjogát más módon átruházni (elajándékozni, örökbe fogadni stb.) kizárólag mikrochip előzetes beültetése után szabad. Ennek meglétét a hatóság egyedileg és évente megrendezésre kerülő szúrópróbaszerű akciókkal is ellenőrzi majd. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden kutyatartó büntetésre számíthat, ha az idén vagy ezt követően született kutyájában nincsen mikrochip és nem tudja igazolni, hogy a kutya nála született, vagyis nem történt tulajdon átruházás.

 

 

A mikrochip beültetése állatvédelmi és állategészségügyi szempontból egyaránt rendkívül fontos és a jogszabály ilyen megfogalmazása annak fokozatos elterjedését kívánja elomozdítani. Ez elősegíti a kóbor és eutanáziára kerülő állatok számának csökkentését, mégsem jelent váratlan és elviselhetetlen kiadást utólag a már meglévő kutyatartók számára, ezért a szabályozásnak ez a módja szerintünk mindenféleképpen üdvözlendő. Ugyanakkor az, hogy a 2010. július 1. elott bármely okból gazdát cserélőkön kívül a többibe, vagyis a már a tulajdonosukkal élő kutyákat nem kötelező mikrochippel ellátni, nem jelenti azt, hogy ez ne lenne fontos erkölcsi elvárás.
Az állatvédelemmel kapcsolatos további elvárásokat is megfogalmaz még a jogszabály, amelyek az eddig is felelős állattartást folytató tulajdonosokra szintén nem jelentenek további tehertételt. A többiek miatt fontos pl. az, hogy a fenti időponttól a kutyatartóknak rendelkezniük kell "a kötelező immunizálásra vonatkozó mindenkori adatokkal és dokumentumokkal, egyedi tartós megjelöléssel rendelkezo állat esetében az állat azonosítására vonatkozó adatokkal és dokumentumokkal is". A hatóság ellenőrizheti ezek meglétét, valamint az állat tartásának és táplálásának körülményeit is. Ezek az elvárások a rendelet 13.-17. §-ában kerültek megfogalmazásra. De, mint említettük, ezek a legtöbb kutyatartóra nézve semmilyen változást, többletkiadást nem jelentenek.

Utazás külföldre
 

Beindult a turista szezon és egyre többen fontolgatják, hogy megosztják kutyájukkal a pihenés idejét is. Sajnos sokan az utolsó pillanatban vágnak bele az előkészületekbe, pedig az állategészségügyi előírások teljesítése hosszú hetekbe vagy akár hónapokba is kerülhet. Az EU országaiba és Svájcba általában elegendő egy Állatútlevél beszerzése, aminek menete a következő:
 1. a kutya magán-állatorvosi vizsgálata és a mikrochip beültetése
 2. a veszettség elleni védőoltás beadása
 3. az Útlevél kiadása.
A fenti sorrendtől nem lehet eltérni, vagyis hiába van a kutya veszettség ellen beoltva, ez nem fogadható el, ha az a chipbeültetés előtt történt. Ezt követően a veszettség elleni védőoltás beadásának napjától számított 21. naptól lehet külföldre utazni. Előfordulhat, de nem biztos, hogy az európai határokon ellenőrzik az útlevelet, ám a külföldi tartózkodás ideje alatt a hatóságok bármikor kérhetik annak felmutatását. Hiányában vagy szabálytalanság észlelése esetén szigorú büntetésre lehet számítani.
Más a helyzet a skandináv államokkal és a szigetekkel, vagyis Nagy-Britanniával, Írországgal és Máltával. Ezek mindegyike bonyolult szabályokat állít a kutya beutazása elé, amelyeket a határon szigorúan meg is követelnek. A szabályok államonként változnak és bármikor módosulhatnak, ezért a kutyával utazni szándékozónak minden esetben érdemes előzőleg tájékozódnia (nagykövetségek) és arra is felkészülni, hogy az engedélyezési folyamat akár 7 hónapnál is hosszabb ideig tarthat.
Az EU-n kívül mások a szabályok. A Horvátországba utazóknak például szükségük van az útlevélre, ha haza kívánják hozni a kutyájukat, de a kiutazás előtt magán-állatorvosi vizsgálatot kell végeztetniük, amiről igazolást adunk és ezzel kell felkeresniük a területileg illetékes hatósági állatorvost (oda a kutyát nem kell vinni), aki záradékkal látja el az általunk kiállított útlevelet. Nem árt tudni, hogy az EU-n kívül szinte minden ország más és más követelményeket támaszt, amelyeknek megfelelni az utazni kívánó tulajdonos feladata. (forrás: kutya.mancsok.hu)

Elveszett és talált kutyák és cicák
Mikrochip
Állatorvosi ügyelet
Kisállattemetés, hamvasztás
A lista folyamatosan bővíthető, kérünk, ha ötleted van, oszd meg velünk!